sobota 6. února 2016

Fakta o životě v Londýně

Většina lidí si myslí, že když žijete v Londýně, vyděláváte neskutečné peníze, naučíte se perfektně anglicky a všude se na Vás usmívají Angličané. Ne vše je bohužel pravda...




  • nenaučíte se tu anglicky- jestli chcete vyšperkovat vaší angličtinu začleněním se do života místních, Londýn není zrovna to pravé místo. Posledním na koho v Londýně narazíte jsou totiž Britové. Pokud tam nejedete na jazykový kurz či přímo do anglické rodiny dělat au-pair, s největší pravděpodobností budete bydlet na baráku s Poláky, Maďary, Slováky, Italy atd. a stejné to bude v práci. Vaše angličtina se určitě zlepší, ale nikdy tak nepochytíte britský přízvuk a pokrok nebude tak rychlý.
  • pohádkově nezbohatnete- i když v přepočtu budete vydělávat minimálně půl milionu korun ročně, část odvedete na daních, nekřesťanské peníze utratíte za bydlení a o dopravě ani nemluvě. Budete rádi, když něco ušetříte nebo když vůbec budete mít čas tyto peníze utratit za zábavu.
  • na osobní život zapomeňte- aspoň ze začátku. Smiřte se s tím, že ze začátku budete pracovat za minimálku a volna mít moc nebudete. Někteří zaměstnavatelé asi předpokládají, že nejsme lidé, ale roboti naprogramováni pouze na práci.
  • Angličané nejsou na první pohled příjemní- ale na rozdíl od Čechů umí být zdvořilý a zachovávají si profesionalitu a tak se málo kdy stane, že by na Vás byli v obchodě, na poště či v restauraci nepříjemní. Když se s nimi bavíte normálně, jsou velmi odtažití a bedlivě si hlídají svoje soukromí. Po delší době ale zjistíte, že většina z nich jsou velmi přátelští lidé, jen jim to trvá trochu déle.
  • jsme prostě východňáci- ať se nám to líbí nebo ne, pro Brity jsme prostě východní Evropa a řadí nás tak mezi Ukrajinu, Rusko, Bělorusko, Polsko atd. Pro ně prostě žádná střední Evropa ani neexistuje, je Východ a Západ, tečka. 
  • MHD v Praze je sakra spolehlivá- přísahám, že už si nikdy nebudu stěžovat na pražskou MHD. Londýnská špička je totiž to nejhorší, co Vás může potkat. Nejenže na nástupišti můžete čekat několik souprav, než se do nějaké vejdete, ale pak se budete mačkat jak sardinky po celou cestu. Navíc v metru je takové vedro, že budete umírat i v tričku. Samozřejmě výluky skoro každý víkend nejsou vyjímkou a stávky řidičů metra přijdou v tu nejvíc nevhodnou chvíli. 
  • doubledeckerem jedině jako turista- patrové autobusy nejsou zrovna nejvhodnějším dopravním prostředkem, i když vypadají tak romanticky, ale to jen v případě, že nikam nespěcháte. V reálu to vypadá tak, že z 50% času stojíte na místě a pěšky budete v cílové destinaci s největší pravděpodobností dřív. 
  • opravdu tu prší- i když se nás někteří snaží balamutit, že v Londýně je roční úhrn srážek nižší než třeba v Římě, realita je taková, že prší fakt dost často. Rozdíl je v tom, že to je spíš taková lehká sprška, která ovšem může trvat celý den. 
  • anglické vaření aneb vrchol lenosti- jestli jste navštívili jakýkoli supermarket, tak jistě chápete. Velkou část, pro nás až nepředstavitelnou, tvoří hotová jídla, která známe z amerických filmů- propíchnout vidličkou, strčit na dvě minuty do mikrovlnky a je to. Popravdě, ani já jsem ze začátku neodolala. Je to pohodlné, rychlé a když dobře vybíráte, tak i chutné. Ovšem po tom, co jsem díky této životosprávě nabrala skoro 10 kilo, už to nechci ani vidět :D
  • ne není to dovolená- nevím proč, ale lidé předpokládají, že jste spíš na takové delší dovolené, že každý víkend chodíte po krásách Londýna a co víc, že celý Londýn dokonale znáte. Ne, my tu pracujeme a máme 2 dny volna, když se zadaří a to jsme tak unavení, že jsme radši celý den zalezlí v posteli. 

To myslím pro dnešek stačí. Doufám, že jsem někoho neodradila či nezkazila iluze, samozřejmě každý to vnímá jinak a nemusí se mnou souhlasit, proto některé věci berte s rezervou ;)


BB

Žádné komentáře:

Okomentovat